lazerle ben tedavisi

Uzman hekimlerimiz tarafından ben rahatsızlığınızdan lazerle hızlı bir şekilde kurtulun

randevu talep formu
doktora sorun

Ben, toplum genelinde oldukça yaygındır. Bir çalışmada, katılımcıların vücutlarında çeşitli boyutlarda 30’un üzerinde ben olduğu görülmüştür. Bu, çok fazla ben anlamına gelmektedir. Aslında, bir kişide hiç ben olmaması çok nadirdir.

Benlerin çoğu tamamen zararsızdır. Ancak, bazıları dermatoloğunuz için bir alarm nedeni olabilir. Yüz çevresindeki benler, bazı kişiler tarafından bir güzellik izi olarak görülebilir.

Ancak, pek çok insan cildinin kusursuz ve berrak görünmesini ister. Ve, benleri için endişelenen kişiler için çeşitli çözümler vardır. Lazerle ben tedavisi, bunlardan biridir. Bu nedenle, özellikle son yıllarda çok sayıda ben, lazer tedavisi ile çıkarılmaktadır.

Cilt Beni Nedir? Ne Zaman Normaldir?

Benler, cilde doğal rengini veren melanositler cilde yayılmak yerine kümeler halinde büyüdüğünde oluşur. Genel olarak benler üç tiptedir:

  • Doğuştan gelen benler. Doğduğunuzda sizinledir.
  • Edinilmiş benler. Doğumdan sonra ciltte oluşan zararsız benlerdir. Çoğu insanın vücudunda, ortalama 10-40 adet bulunur. 50 veya daha fazla olması, cilt kanseri riskini arttırır.
  • Atipik benler. “Displastik nevüs” olarak da adlandırılan atipik benler, genellikle garip bir şekle sahiptir. Diğer benlerden daha büyüktür ve farklı renklerde olabilir.

Vücudunuzda bulunan benlerin neye benzediğini bilmeniz önemlidir. Kafa derisi, avuç içi, parmak ve bazı vücut bölümlerinde ortaya çıkabilir. Nerede olduklarını ve nasıl göründüklerini bilme, değişiklikleri daha kolay tespit etmenize yardımcı olacaktır.

Çoğu vücut beni, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar. Yaşla birlikte benler de büyür ve bazen renk ve boyut değiştirebilir. Benler, simetrik ve yuvarlak bir şekle sahip olmalıdır. Düz ya da kabarık da olabilir, ancak 6 mm’den daha büyük olmamalıdır. Ayrıca, vücuttaki benlerin hepsi aynı renkte olmalıdır.

Benler Ne Zaman Risklidir?

Estetik görünümün dışında, vücut benleri ile ilgili en büyük endişe, cilt kanserine dönüşme potansiyelidir. Cilt kanserine dönüşebilen melanom; pigmentli dokularla gözde, bağırsaklarda ve vücudun diğer bölgelerinde başlayabilir. İlk belirtisi, genellikle vücuttaki bir benin rengi, hissi ya da boyutundaki bir değişikliktir.

Bir melanom, cilt beni gibi görünebilir. Cildinizde herhangi bir değişiklik fark ederseniz, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Teşhis için tek yöntem, dokunun çıkarılması ve kanserli hücrelerin varlığının kontrol edilmesidir.

Benler renk, şekil ve boyut değiştiğinde, insanların büyük bir bölümü endişe duyar. Bu nedenle, şüpheli bir benin çıkarılması ve biyopsi yapılması her zaman en iyisidir. Özellikle kanama, renk değiştirme ve sızma varsa, mutlaka kontrol edilmelidir.

Lazerle Ben Tedavisi Yapılabilir Mi?

Özellikle son 10 yılda gelişen lazer teknolojisi, vücuttaki benlerin çıkarılmasını kolaylaştırdı. Lazerle ben tedavisi için; PDL’den ND: Yağ Lazer’e ve Q-switched lazere kadar kullanılabilen çok çeşitli lazerler vardır.

Lazer tedavisinde, lazerin darbe süresinin optimum şekilde ayarlanmasını gerektiren ısı hasarını minimuma indirmek de önemlidir. Bu nedenle, darbe süresi termal gevşeme süresine eşit ya da daha az olan bir lazer kullanılmalıdır. Termal gevşeme süresini belirleyen ise, hedef dokunun boyutudur.

Pigmentli lezyonların tedavisinde Q-switched gibi lazerleri kullanmanın mantığı, nanosaniye lazerlerle benleri tedavi etmedeki faydasıdır. Lazer tedavisinde tekrarlanabilir sonuçların olmaması da önemlidir. Darbesiz lazerler ve uzak kızılötesi lazerlerin ben tedavisinde kullanılmasının temel nedenlerinden biri budur.

Bazı benlerin, bir lazer kombinasyonu ile tedavi edilmesi gerekebilir. Son çalışmalarda; CO2 lazerle başlayan ve ardından ND: Yağ lazer ve Q-switched lazer gibi lazerlerin kullanımının, derin yerleşimli olan benlerde daha etkili olduğunu bulmuştur.

MERAK ETTİKLERİNİZİ UZMAN DOKTORLARIMIZ CEVAPLASIN

Ben tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm konularda sizlere yardımcı olmak için 7/24 hizmetinizdeyiz. Merak ettiklerinizi sorun ve uzman doktorlarımız cevaplasın

Bilgi & Talep Formu